Hlavní navigace

Dividendové žně za rohem

13. 4. 2017
Doba čtení: 1 minuta

Sdílet

 Autor: Shutterstock
Aby byla akcie pro obchodníky zajímavá, musí jim nabízet na pražském parketu něco navíc. A tím může být dividenda. Dividendový výnos indexu PX analytici odhadují na základě stávajících cen na zhruba 6 %.

Tuzemský akciový trh není příliš atraktivní pro investory či potenciální zájemce o primární emisi akcií nebo alespoň jejich duální listing, čemuž odpovídá počet obchodovaných titulů. Aby byla akcie pro obchodníky zajímavá, musí jim nabízet na pražském parketu něco navíc. A tím může být dividenda. Dividendový výnos indexu PX odhadujeme na základě stávajících cen na zhruba 6 %, což je v prostředí nízkých úrokových sazeb již nemalé zhodnocení.

skoleni_15_4

Dividendová sezóna právě klepe na dveře. V tomto týdnu se naposledy obchodovaly s nárokem na dividendu akcie Moneta Money Bank a Komerční banky. V příštím týdnu to bude výrobce tabáku Philip Morris ČR. Rozhodné dny pro další dividendové plátce budou až v květnu. V rámci pražského indexu kromě mediální skupiny CME a sázkařské společnosti Fortuna platily vloni dividendu všechny tituly. O největší překvapení se postarala Moneta, která z loňského zisku navrhla vyplatit dividendu 9,80 Kč na akcii, což představuje výnos přes 11 %, který je v Praze jednoznačně nejvyšší. Asi největší otazník visí nad petrochemickou skupinou Unipetrol, u které žádný návrh neznáme, a podobně je na tom i výrobce nealkoholických nápojů Kofola. Spekulace se točí i okolo největší emise ČEZ, jejíž management navrhl dividendu ve výši 33 Kč na akcii, zatímco státní rozpočet počítal s příspěvkem poblíž loňské úrovně 40 Kč. Nicméně nepředpokládáme, že by se schválená dividenda valnou hromadou měla od navrhnuté výše výrazněji odlišovat.

Samotná výplata dividend pak proběhne u většiny firem v průběhu května a června. Výjimkou jsou textilka Pegas Nonwovens a Kofola, které platí až v posledním kvartálu roku.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).