Hlavní navigace

Slabá inflační data podkopla americkému dolaru nohy

18. 4. 2017
Doba čtení: 5 minut

Sdílet

 Autor: Freepik.com, podle licence: Rights Managed
Čtvrteční odpolední data z USA srazila kurz dolaru a podpořila společnou evropskou měnu. Tuto úroveň kurz opanoval i v průběhu velikonočního pondělí, kdy trhy profitovaly ze silných čínských dat. Na dolaru zklamala dubnová důvěra v průmyslovém sektoru z okolí New Yorku.

Zraky všech směřují k prezidentským volbám ve Francii

Tomuto týdnu budou jednoznačně dominovat francouzské prezidentské volby. Jejich první kolo se uskuteční již v neděli. Vzhledem k velkému množství nerozhodnutých voličů se do druhého kola mají šanci dostat dva ze čtyř nejvážnějších kandidátů. Z ekonomického kalendáře se dočkáme evropských dubnových PMI. Rostoucí trend je zřejmě u konce, i tak ale zůstává dynamika v průmyslu i ve službách vysoká. Po žalostných prvních dvou měsících roku očekáváme pro březen růst americké průmyslové výroby. Z regionu očekáváme silná polská data březnové průmyslové výroby a maloobchodních tržeb.

Dubnové PMI potvrdí solidní aktivitu v eurozóně

Americká průmyslová výroba zaznamenává velmi slabý vstup do nového roku. Po lednovém poklesu o 0,1 % m/m byl za únor zaznamenán vzestup ve stejném rozsahu. Nedařilo se zejména odvětví utilit. Národní statistiky výroby energie od Edison Electric ale za březen ukazují na meziroční růst o 3,6 %, což indikuje meziměsíční vzestup v utilitách o zhruba 7 %. Ve světle pokračujícího silného ISM tak očekáváme za březen v souladu s tržním konsensem vzestup průmyslové výroby o 0,4 % m/m. To by mělo znamenat zvýšení využití výrobních kapacit.

Březnová finální inflační data z eurozóny by se již nijak zásadně neměla odlišovat od dříve publikovaných rychlých odhadů. Inflace zvolnila primárně kvůli vyprchání efektu statistické základy u pohonných hmot. Nadále přetrvává relativně nízká cenová dynamika u jádrové složky.

Spotřebitelská důvěra Evropské komise se letos vyvíjí více než slibně a dubnová statistika by měla potvrdit pokračování trendu. Nicméně indikace o něco horší nálady v sektoru služeb bude podle nás znamenat mírné zhoršení celkového ukazatele za duben. I když je v eurozóně patrný růst nominálních mezd, inflace roste rychleji, což se na reálných disponibilních příjmech podepisuje negativně. Rizikem je pak samozřejmě zvýšená politická nejistota před francouzskými prezidentskými volbami a dalšími událostmi.

Vstup evropské ekonomiky do nového roku byl velmi úspěšný, když aktivita v sektorech průmyslu i služeb rychle rosta. S druhým čtvrtletím již ale očekáváme, že PMI ze svých vysokých hodnot začnou mírně ustupovat. Za mírným snížením dubnového kompozitního PMI za celou eurozónu vidíme nižší hodnoty indexů ve francouzském sektoru služeb a v německém průmyslu. I tak by ale celkové dubnové PMI bylo konzistentní s anualizovaným růstem eurozóny o 3 %.

Březnové prodeje stávajících domů v USA zřejmě znatelně vzrostly podpořené příznivými teplotami v prvním jarním měsíci. Předstihové PMI za duben by podle předběžných statistik měly navázat na trendy z předchozích měsíců.

Slabá inflační data podkopla americkému dolaru nohy

Kvůli velikonočním svátkům zkrácený týden byl na trhu USD/EUR ve znamení klidného kurzového vývoje. Po převážnou většinu minulého týdne se kurz držel stabilní v okolí hladiny 1,06 USD/EUR. Vše změnila až čtvrteční odpolední data z USA, která srazila kurz dolaru a podpořila společnou evropskou měnu v dosažení úrovně 1,068 USD/EUR. Tuto úroveň kurz opanoval i v průběhu velikonočního pondělí, kdy trhy profitovaly ze silných čínských dat. Na dolaru zklamala dubnová důvěra v průmyslovém sektoru z okolí New Yorku.

Největší rozčarování minulého týdne přinesla březnová inflační statistika z USA. Poprvé od loňského února spotřebitelské ceny meziměsíčně poklesly. Snížení zaznamenaly i ceny bez volatilních potravin a pohonných hmot, a to poprvé od roku 2010. Statistika tak vyvolala obavy, zda bude inflační vývoj natolik robustní, že umožní americké centrální bance pokračovat v postupném zvyšování dolarových sazeb. Příliš povzbudivé nebyly ani maloobchodní tržby, s výjimkou kontrolní skupiny.

Silná data z polské ekonomiky mohou zlotý podpořit

Po únorovém silné dynamice, kdy růst nominálních mezd v Polsku činil 4,0 %, se pro březen na rozdíl od tržního konsensu obáváme snížení meziroční dynamiky na 3,1 %. Nicméně mělo by se jednat o dočasnou deceleraci. Situace na polském trhu práce zůstává napjatá přes příliv pracovníků z Ukrajiny.

Březen by měl znamenat zastavení akcelerace růstu cen českých průmyslových výrobců. Za meziměsíčním poklesem cen bude stát zejména snížení cen ropy na světových trzích. V dubnu ale budou opět působit opačně. Celkově lze vývoj průmyslových cen charakterizovat jako proinflační. Obdobný cenový vývoj je patrný u polských sousedů.

Březen by měl být pro Polsko ve znamení silných dat z reálné ekonomiky. Očekáváme akceleraci průmyslové výroby podpořené kalendářním efektem (jeden pracovní den navíc) ve světle příznivých PMI. Silné maloobchodní tržby jsou pak důsledkem nejenom rostoucí zaměstnanosti a mezd, ale i vládní politiky podpory rodin s dětmi.

Kurz CZK/EUR je volný, volatilita ale za očekáváním zaostala

Ze  záznamu z mimořádného jednání bankovní rady ČNB z 6. dubna, kde bylo rozhodnuto o ukončení režimu kurzového závazku, vyplynulo, že centrální bankéři se shodli na tom, že tuzemské ekonomické ukazatele vyznívají příznivě. Inflace se dostala na úroveň, kterou ČNB v době zavedení kurzového závazku považovala za optimální. Platná prognóza ukazuje na udržitelné plnění inflačního cíle na horizontu měnové politiky. Na narůstající inflační prostředí ukázala březnová data. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil na 2,6 % y/y z únorových 2,5 %. A co je podstatné, rychleji rostou jádrové ceny. Zároveň souhlasíme s centrálními bankéři, že inflace se letos i v příštím roce bude pohybovat nad dvou-procentním cílem.

skoleni_15_4

Na jednání bankovní rady 6. dubna také zazněl názor, že ekonomika má prostor pro dílčí zpřísnění měnových podmínek. Skokovému posílení by měla bránit zjevná „překoupenost“ trhu s korunou. Dosavadní kurzový vývoj dává tomuto názoru zapravdu. Na trhu je patrný nedostatek eurových prodejců, což brání dalšímu zhodnocování tuzemské měny. Na druhé straně dosavadní zahraniční držitele českých korun zatím nic nenutí tyto pozice rychle uzavírat. Nicméně jakýkoliv případný šok může vést k dočasnému, ale viditelnému oslabení tuzemské měny. Kandidátem na černou labuť mohou být nadcházející francouzské prezidentské volby. Nicméně fundamentálně jsou důvody pro silnější měnu zjevné a trendově by koruna měla spíše zhodnocovat.

Oproti úrovním těsně před ukončení závazku se kurz koruny vůči euru držel po týdnu pouze o necelé procento a čtvrt níže. Minulý týden zahájila koruna atakem úrovně 26,50 CZK/EUR po zveřejnění akcelerace březnové inflace a hlubším než očekávaném poklesu březnového podílu nezaměstnaných. Nicméně tato hladina se ukázala jako poměrně silná úroveň podpory. V závěru minulého pracovního týdne se tak kurz držel u 26,70 CZK/EUR.

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Autor je analytikem Komerční banky.

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).